Vrouw in bad met een boek die tijd neemt voor zichzelf

Je herkent het vast wel, je bent aan het werk en alles lijkt vanzelf te gaan. Je werkt binnen een half uur je mailbox leeg. Dat rot klusje wat maar blijft liggen pak je nu op en “doe je gewoon even”. ’s Avonds spreek je af met een vriendin en in het weekend ga je gezellig uit eten. Energie voor tien lijkt het wel.

Maar dan, als een donderslag bij heldere hemel, voel je al je energie uit je lijf trekken. Je stort in, je concentratie is ver te zoeken en er komt niks meer uit je handen. Je spreekt jezelf toe dat je effe normaal moet doen en niet moet zeiken. Hup, gewoon even die mails beantwoorden en die afspraak maken met je klant. Alleen al bij de gedachte aan je telefoon pakken en het nummer op te zoeken komt er een grote zucht uit je. Het kost je veel moeite.

 

Zal ik je eens wat zeggen? Je kunt er niks aan doen! Het lukt je niet omdat je in een andere fase van je cyclus bent aangekomen. En deze fase trekt al je energie weg en je kunt het niet stoppen.

 

Het enige wat je kunt doen is niet van jezelf verwachten dat je net zoveel kunt doen als de afgelopen 2 weken. Je bent namelijk in de 4e fase van je cyclus terecht gekomen, ook wel de herfst genoemd. Dit is de pre menstruale fase en je lichaam is hard aan het werk.

 

Even een technische uitleg daarover.

Als de eicel bevrucht is dan nestelt die zich in de baarmoederwand waar alle voedingsstoffen inzitten en daar is even veel energie voor nodig, de energie die jij nu uit je lichaam voelt vloeien.

Is je eitje niet bevrucht, dan stopt de lege eicel met het produceren van oestrogeen en progesteron. Een hoger oestrogeen gehalte zorgt voor een positief gevoel en je kunt beter omgaan met stress. Dit is nu aan het dalen, waardoor je je dus meer down voelt.

Een hoger progesteron gehalte maakt ook dat je je blij en positief voelt. Je raadt het al, ook dit wordt minder. Daarom kost alles nu meer moeite en voel je je gewoon klote.

 

Nu je dit weet is het niet zo gek toch dat het even niet lukt of meer moeite kost? Doe eens lief…. tegen jezelf. Plan wat minder in, ga vroeger naar bed. Het lukt me niet. Nou en! Over een paar dagen weer wel.